Побарувачката на злато се зголемува: Инвеститорите вложуваат рекордна сума пари во скапоцен метал

Пандемијата на коронавирус ги принуди инвеститорите да обрнат внимание на златото. Според Светскиот совет за злато, во првиот квартал на 2020 година тие купиле скапоцен метал од средствата што се тргувале со размена во сопственост на злато за рекордна сума од 23 милијарди долари.

Инвеститорите инвестираат во таканаречените „златни акции“ на SPDR , фонд со кој се тргува берзата чии акции се поддржани од злато, како што објави Форбс .

Со други зборови, не се појавува толку голем проток на пари во златни шипки ETF во ниту еден друг квартал. На крајот на краиштата, како што знаете, инвестирањето во фондови за злато е една од можностите да инвестирате пари во скапоцен метал по цена близу до берзата . Фондот за акции додаде 298 метрички тони метал во злато ETF во текот на првите три месеци од 2020 година.

Порастот на побарувачката за жолт метал доведе до повисоки цени на златото.

Мислам дека цената на златото ќе се зголеми уште повеќе. Во време на криза, луѓето претпочитаат злато,
– рече Аксел Мерк, основач на „Merk Investments“, кој управува со VanEck Merk Gold Trust (OUNZ) ET

Во исто време, златото е добар насочувач на портфолиото на инвестиции , особено во време на криза. Цената на металот има тенденција да паѓа, паралелно со амортизацијата на другите средства. Сепак, берзите се распаднаа оваа година, но вредноста на златото порасна.

Според Мерк, инвеститорите сега се загрижени дека трошењето на владата за борба против коронавирусот ќе предизвика пад на доларот . Од друга страна, тоа ќе помогне да се зголеми побарувачката за злато. Бидејќи овој метал се смета за сигурна воздушна перница за време на криза.
Цената на златото во 2020 година достигна рекордно високо ниво – 1900 долари за унца. Сега цената на металот е околу 1650 долари за унца.
Извор: https://24tv.ua

Leave a Reply