Голем астероид ќе помине близу Земјата на 29-ти април – „доволно голем да предизвика глобални ефекти“ ако се случи судир

Само што започна месец Април, доаѓаат вести за некои интересни небесни настани. За почеток, доаѓа огромен астероид и се очекува да помине покрај нашата планета без проблеми, но доволна е помислата да направи сериозна штета ако се променат работите.

Овој астероид е познат како 52768 (1998 OR2) и за прв пат бил забележан во 1998 година, како што е и името. Според НАСА, доволно е да „предизвика глобални ефекти“ ако би се судрил со нашата планета, но важно е да се запамети дека не се очекува да се случи тоа. 

Според Си-Ен-Ен, овој астероид ќе го помине својот пат на околу 3.908.791 милји од Земјата и ќе се движи со брзина околу 19.461 милји на час. Иако е класифициран како „потенцијално опасен“, шансите на овој астероид да удри во нашата планета, на крајот, се екстремно ниски. Толку ниски што дури не е наведен на потенцијалниот иден список на настани на влијанието на Земјата на НАСА. Да, тие имаат список за такво нешто.

Додека овој астероид не претставува закана, Smithsonian Magazine објави текст за тоа зошто овој астероид привлекол толкаво внимание:

До денес, агенцијата има идентификувано повеќе од 20,000 објекти близу земја (NEO), или астероиди или комети што можат, за време на нивните орбити околу сонцето, да дојдат на 30 милиони милји од Земјата. Од нив, само мал дел може вистински да се смета за потенцијална закана, кој НАСА ги следи преку нивниот автоматски централизиран систем, известува Ешли Стрикленд за Си-Ен-Ен.

Разгледувањето на големината, масата и составот на NEO, меѓу другите карактеристики, би можеле да им помогнат на инженерите да ја пресметаат количината на енергија што е потребна за да го отргнат од патеката на Земјата, доколку се приближи. За да ја тестира оваа можност, мисијата ДАРТ на НАСА наскоро ќе испрати вселенско летало стационирано во орбитата намерно да удри астероид наречен Дидимос широк 500 метри и со тоа да се обиде да ја промени траекторијата.

Leave a Reply