Цаца од Украина. Шефицата на Министерството за здравство во Киев одби да се изолира, откако се вратила од странство

Валентина Гинзбург, директорка на Министерството за здравство на државната управа во Киев (КМДА),  одби да се изолира и  покрај тоа што се врати од патување во странство за време на пандемијата на коронавирусот и воведувањето на карантин во Киев. Ова стана познато од видеото објавено на Интернет. „ја прашавме каде беше Валентина Григориевна (Гинзбург) во екот на епидемијата (коронавирус) и од кои причини  беше отсутна. Таа ни одговори од семејни причини. Но, сакам да прашам – зарем не треба да бидете 2 недели во самоизолација? Бидејќи, колку што знаеме, пристигнавте од друга земја “, беше запрашана директорката на одделот за здравство во градот Киев. „На што таа одговори… Може ли да бидам на одмор? Јас работам во Киев веќе 3 години и празниците не ги користам. Затоа што не користам повеќе од 14 дена (празници) за една година. Не треба да бидам изолирана “, одговори Гинсбург. Да потсетиме, од 23 март во Киев, започна да се применува забрана за употреба на јавниот превоз од сите, освен работниците во критичните области. Постојат 17 правци на градски превоз, кои патниците со посебни премини можат да ги користат. Во врска со вонредната состојба во Украина, градоначалникот на Киев, Витали Кличко, најави прекин на превозот на патниците во јавниот превоз, со исклучок на работниците во критичните области. Како што објави украински вести, Министерството за здравство на Украина добило 81 пријава за осомничени со коронавирус. 

Извор

Leave a Reply