Добри вести. Топлото време може да го забави ширењето на Коронавирусот велат истражувањата

Неодамнешните истраживања открија навидум добри вести.

Овие истрашувања доаѓаат од група научници и економисти од универзитетот Цингхуа и универзитетот Беијанг кои користеле податоци од кинескиот центар за контрола и превенција на болести за да дознаат некои работи во однос на тековното ширење на коронавирусот. Нивните откритија беа објавени на 10-ти март (2020 година) под наслов „Високата температура и високата влажност го намалуваат преносот на КОВИД-19“. Во основа, во рамките на нивните откритија, тие забележаа дека висока влажност и висока температура се во можност да го забават / намалат преносот на овој вирус.

Овој труд истражува како температурата на воздухот и влажноста влијаат на преносот на КOVID-19. По проценката на серискиот интервал на КОВИД-19 од 105 преносители на вирусот и заразените, го пресметуваме дневниот ефикасен репродуктивен број, Р, за секој од сите 100 кинески градови со повеќе од 40 случаи. Користејќи ги дневните вредности на Р од 21 до 23 јануари 2020 година, откриваме, под линеарна регресивна рамка за 100 кинески градови, високата температура и висока релативна влажност значително го намалуваат преносот на КОВИД-19, соодветно , дури и по контролата врз густината на населението и БДП по глава на жител на градовите. Зголемување на температурата со еден степен Целзиусов и еден процент зголемување на релативната влажност пониска Р за 0,0383 и 0,0224, соодветно. Овој резултат е во согласност со фактот дека високата температура и висока влажност значително го намалуваат преносот на сезонскиот грип. Тоа укажува дека доаѓањето на летната и дождовната сезона во Северната хемисфера може ефикасно да го намали преносот на КОВИД-19.

Нивните резултати биле во согласност со концептот дека повисоките температури и повисокото ниво на влажност биле во можност значително да го намалат преносот на коронавирусот на сличен начин на кој тоа се случува и со сезонскиот грип. Ова значи дека како што се приближуваме кон потоплите месеци може да забележиме намалување на оваа пандемија, но секако, не треба да се земе здраво за готово. Додека оваа анализа на податоците сè уште не може да се смета за „факт“, тоа е добар правец во кој може да се размислува.

Додека топлото време нема да го запре, убие или спречи, потенцијално може да помогне да се забави, што би било одлична работа од повеќе причини, но со тек на време ќе видиме дали овие откритија се докажани како точни. Додека сеуште се соочуваме со студ, топлото време ќе дојде наскоро.

Повеќе

Leave a Reply