Прочитајте и споделете факти за COVID-19 или коронавирус а не паника и страв

МИТ
На картата на Кина е означена како Вухан или Кинески Коронавирус затоа што се појавил таму и тоа влијае само на оние кои живеат во таа област или на поединци кои се Азијци.

ФАКТ
Во почетокот, некои луѓе го нарекувале Novel Coronavirus како Вухан или Кинески Коронавирус. Светската здравствена организација (СЗО) официјално го именуваше вирусот САРС-КоВ2 создавајќи состојба именувана како COVID-19. Следеќи ги упатствата за нови патогени вируси да не се именуваат по луѓе, места, етнички групи, животни или храна, бидејќи тоа може да биде навредливо.

Луѓето од сите возрасти и етникуми, без оглед каде живеат, можат да бидат заразени со коронавирус што предизвикува COVID-19. За да се заштитите од овој вирус, доволно е да одрживате добра хигиена и редовно миење на раце.

МИТ
Треба да избегнувам контакт со оние од азиско потекло во случај да имаат вирус.

ФАКТ
Секое лице, без оглед на нивната етничка припадност, може да биде подложно на COVID-19. Вие не треба да се плашите од контакти или  близина на некој што е со азиско потекло.

МИТ
COVID-19 е поголем ризик за нашето здравје отколку грипот.

ФАКТ
Грипот има многу поголемо влијание отколку COVID-19 во моментов. Досега оваа сезона, 22 милиони луѓе се заразени од него само во Америка, а над 15.000 умреле од грипот. Се очекува заболувања со грипот да продолжи до средината на март.

Вакцинацијата, миењето на рацете и избегнување на болни лица ќе ви помогнат да се заштитите од грип. Ако добиете грип, закажете преглед со вашиот лекар за примарна здравствена заштита. Лекови, како што е Тамифлу, може да се користат за лекување, особено ако сте постари или имате хронични заболувања.

МИТ
Можам да добијам COVID-19 само со присуство на аеродром.

ФАКТ
Пренесувањето на COVID-19 се случува кога сте во близок контакт (до 6 метри) со заразено лице непрекинато еден час или повеќе. Ризикот од ова да се случи на аеродром или на други отворени јавни места е минимален.

МИТ
Мојот лекар може да ме тестира за COVID-19 ако сум загрижен за можноста да имам вирус.

ФАКТ
Во ова време, се препорачува лекарите да тестираат за COVID-19 само доколку поединецот има симптоми, патувал во области со широко распространет пренос или имал контакт со лице за кое е познато или се сомнева дека има COVID-19.

МИТ
Не е безбедно да се јаде кинеска храна.

ФАКТ
Безбедно е да се јаде кинеска храна. Ова не е под влијание на COVID-19.

МИТ
Не прифаќајте пакети или писма од Кина.

ФАКТ
Безбедно е да се прифатат пакети или писма од Кина. Коронавирусот не преживува долго на предмети.

МИТ
Носењето маска ќе ме заштити од вирусот.

ФАКТ
Освен ако не ви е кажано од вашиот лекар дека треба да носите маска поради хронична медицинска состојба, маските не се потребни. Центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат само лица кои имаат симптоми како што се кашлање, кивање или течење на носот, да носат маска. Ова ќе помогне ефективно да се спречи ширењето на COVID-19. На здравите луѓе не им треба маска.

МИТ
Ако некој носи маска во јавност, веројатно има COVID-19.

ФАКТ
Не, некој може да носи маска за да спречи ширење на други респираторни вируси како што е сезонскиот грип.

МИТ
Прскањето алкохол, хлор или белило низ целото тело ќе ве заштити од вирусот.

ФАКТ
Не, прскањето алкохол, хлор или белило низ целото тело нема да убие вируси што веќе влегле во вашето тело или да ве заштити од оние кои би можеле да го имаат вирусот. Овие супстанции можат да се користат за дезинфекција на површините, но се штетни кога се директно во контакт со вашата кожа, очите или устата.

МИТ
Некои спрејови за дезинфекција и марамчиња ќе го убијат COVID-19 затоа што на опаковката пишува дека ќе убијат коронавирусот.

ФАКТ
Постојат неколку верзии на коронавирус, а во моментов не е докажано дека овие спрејови и марамчиња би го убиле коронавирусот.

МИТ
Користењето често солено плакнење на носот и грлото ќе помогне да се спречи инфекција.

ФАКТ
Не, нема докази дека редовно користење на солено плакнење ќе спречи инфекција со COVID-19.

МИТ
Гаргара со миење на устата секој ден ќе ве заштити од вирусот.

ФАКТ
Не, нема докази дека редовно гаргара миење на устата ќе спречи инфекција со вирусот.

МИТ
Јадењето лук или масло од сусам ќе ме спречи да добијам вирус.

ФАКТ
Не. Нема докази дека јадењето на оваа храна ќе спречи инфекција со COVID-19.

МИТ
Домашните миленици можат да носат и шират COVID-19.

ФАКТ
Во моментов, нема докази дека секое животно, вклучително и домашни миленици, може да биде заразено или шири вирус. Сепак, според CDC, бидејќи животните можат да шират други болести кај луѓето, секогаш е добра идеја да ги миете рацете откако сте биле во допир со животни.

МИТ
COVID-19 ги инфицира само постарите или младите.

ФАКТ
Луѓето од сите возрасти можат да бидат заразени со COVID-19.

Се чини дека децата може да бидат помалку подложни на зараза со COVID-19. Нивната изложеност на широк спектар на различни респираторни вируси кои кружат во дневните центри и училиштата може да има заштитен ефект. Постарите лица и оние со постојни медицински состојби може да бидат поранливи од овој вирус.

МИТ
Постои вакцина или лек што можам да го добијам за да се заштитам од вирусот.

ФАКТ
Научниците во моментов работат на развивање на вакцина која е безбедна и ефикасна, меѓутоа нема вакцини или лекови кои можат да го заштитат или лекуваат COVID-19 во овој момент.

МИТ
Користењето на фен за рака или ултравиолетовите ламби за дезинфекција го убива вирусот.

ФАКТ
Фен за раце и ултравиолетови ламби за дезинфекција што се користат директно на кожата не се ефикасни во убиството на COVID-19. За да се заштитите од вирусот, треба често да ги миете рацете со сапун и вода.

Извор

Leave a Reply