Јупитер ќе биде толку близу до земјата така што ќе можете да ги видите неговите месечини

Јупитер ќе биде најблиску до нашата планета во нејзиниот орбитален циклус, кој изнесува 640 милиони километри. Во споредба со лани, ќе биде 18 милиони километри поблиску и многу по осветлен точно на 10 јуни 2019г.
НАСА со порака до љубителите на вселената овој месец: Најголемата планета во сончевиот систем, Јупитер, ќе биде јасно видлива на 10 јуни – ќе можете да ди видите дури и неговите месечини, дури и со двоглед. Тие соопштија дека Јупитер е “најголем и најсветол овој месец” и ќе биде видлив цела ноќ. Ова е годишна појава кога Јупитер, Земјата и Сонцето се позиционирани во права линија, со Земјата во центарот. Значи, означете ги вашите календари за понеделник, бидејќи тоа ќе биде најдобро време од годината за да го видите. Најголемата планета во нашиот сончев систем е видлива со голо око дури и во многу градови, но НАСА препорачува да се користи двоглед или мал телескоп овој месец. Не само што шарената планета ќе изгледа прекрасно, туку може да ги забележите и четирите најголеми месечини на планетата. Можеби, ќе може да се видат и облаците кои ја опкружуваат планетата”, велат од НАСА. Поради оваа, атмосферските детали и месечините на Јупитер ќе бидат видливи со помош на двоглед или мал телескоп, додека огнената црвена точка може да се види со поголем телескоп. Пет дена подоцна, Јупитер ќе биде дел од уште еден спектакл на ноќното небо: По локалниот залез на 15 јуни, можете да погледнете кон југоисточната страна на небото кон месечината, која ќе биде во триаголна формација со Јупитер и Antares, ѕвезда која се наоѓа во соѕвездието Scorpius. Вечерното време на 16 јуни сепак ќе го покаже овој триаголник но од друг агол, каде што месечината ќе се пресели на другата страна на Јупитер.
Исто како и со метеорските дождови или други небесни настани, најдоброто гледиште ќе го добиете оддалечувајќи се од градските светла. Исто така, ќе треба да им дадете време на очите за да се прилагодат на темнината. Препорака: Тргнете го вашиот мобилен телефон подалку и уживајте.
https://positivetruenews.com/2019/06/07/this-week-jupiter-will-be-so-close-to-earth-that-you-will-be-able-to-see-its-moons/

Leave a Reply